Inhuur zzp’ers steeds risicovoller
Inhuur zzp’ers steeds risicovoller: bereid je voor op nieuwe regels
Het inhuren van zzp’ers leek altijd een gemakkelijke oplossing bij personeelstekort, tijdelijk of meer structureel. Inmiddels brengt dit steeds grotere risico’s met zich mee. Naast juridische valkuilen en financiële gevolgen, komen er steeds strengere regels en wetten. Het is essentieel dat je als opdrachtgever begrijpt waar je mee te maken krijgt. Dus DGA en ondernemer let goed op: de tijd dat je zonder zorgen zzp’ers kon inhuren loopt ten einde.
Uit een recente zzp-check blijkt dat maar liefst zeven op de tien zzp’ers mogelijk schijnzelfstandig zijn. Bij 12% van de gevallen is er zelfs zeker sprake van een dienstverband. Voor jou als opdrachtgever kan dat flinke risico’s opleveren, zoals naheffingen van de Belastingdienst. Veel zzp’ers bepalen hun eigen tarief niet, doen precies hetzelfde werk als vaste medewerkers, of hebben contracten langer dan een jaar. Dit kan duiden op een afhankelijkheidsrelatie en dus schijnzelfstandigheid.
Vanaf 1/1/2025 wordt het inhuren van zzp’ers in bepaalde rollen, meer specifiek in automotive gaat dit zeker gelden voor monteurs, vrijwel onmogelijk. Dit vraagt dus om directe actie, tenzij je het geen probleem vind onderstaand risico te lopen.
Waarom deze veranderingen?
De Belastingdienst zal vanaf 2025 strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Bij veel functies, vooral uitvoerend en productief werk zoals van toepassing op monteurs, wordt straks aangenomen dat er sprake is van een dienstverband. Dit betekent dat zzp’ers voor dit soort rollen niet zonder meer ingehuurd kunnen en mogen worden, tenzij je aan zeer strenge voorwaarden voldoet. Vanaf 2026 legt de Wet Toelating ter Beschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta) daarbovenop nog meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Boetes, maar vooral ook naheffingen liggen op de loer als je niet op tijd maatregelen treft.
Zelf inhuren? Of toch liever via een bemiddelaar?
Direct zelf inhuren betekent dat je ook zélf verantwoordelijk bent voor cruciale checks:
- Is de zzp’er juist ingeschreven bij de KvK?
- Kloppen de werkzaamheden met de SBI-code?
- Heeft de zzp’er een geldige aansprakelijkheidsverzekering?
Fouten kunnen leiden tot hoge boetes en her-classificatie naar een arbeidsovereenkomst.
Via een bemiddelaar werken biedt meer zekerheid. De bemiddelaar voert alle checks uit en zorgt dat contracten voldoen aan de wet. Er zijn twee modellen:
- Tussenkomstmodel: Bemiddelaar is juridisch opdrachtnemer. Risico’s liggen meer bij de bemiddelaar. Voor de zzp’er kan dit fiscale nadelen opleveren.
- Bemiddelingsmodel: Bemiddelaar faciliteert, maar opdrachtgever en zzp’er sluiten direct een contract. Dit model heeft de voorkeur van toezichthouders, omdat het verantwoordelijkheden helder verdeelt.
So far, so good. Mits de inzet van de zzp-er ook aan alle overige voorwaarden voldoet. Haak nu niet af maar lees vooral verder, want dit gaat veelvuldig van toepassing zijn in onze sector.
Schijnzelfstandigheid: het grootste, lees allergrootste risico
Het risico dat de Belastingdienst een zzp’er als schijnzelfstandige aanmerkt, is kansrijk. Zeker in onze sector; Automotive. Monteurs lopen een hoog risico. Waarom? Dit zijn de voornaamste criteria:
- de monteur werkt onder directe leiding en toezicht van een chef werkplaats
- de monteur voert hetzelfde werk uit als zijn 5-10-15 directe collega monteurs
- de monteur voert zijn werk uit op een brug van de opdrachtgever
- de monteur gebruikt merk gebonden testprogrammatuur van de opdrachtgever
- de monteur gebruikt hem toebedeeld (speciaal) gereedschap van de opdrachtgever
Is dit het geval, dan is de kans levensgroot dat de zzp’er met terugwerkende kracht als werknemer wordt beschouwd. Let op DGA en ondernemer. Gevolgen voor jou zijn boetes, forse naheffingen loonbelasting, pensioenpremie etc. en verplichte her-classificatie.
Vanaf januari 2025 wordt de handhaving van de Wet DBA echt strenger. Tijdens een overgangsjaar worden vergrijpboetes aanvankelijk nog vermeden, mits jij als DGA en ondernemer kunt aantonen dat je zélf actief bezig bent om bovenstaande schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dat is zéker in het geval van monteurs een zeer lastige situatie en bij reguliere inzet zien wij niet hoe hieraan te ontkomen. Specifiek voor rollen zoals die van monteur is de tijd van vrijblijvend zzp-inhuren voorbij. Werkgevers, DGA en ondernemer doen er goed aan eerst nu al voorbereidingen te treffen om de invulling van deze functies anders in te richten dan dmv inhuur van een zzp-er, bijvoorbeeld door met deze mensen te gaan werken in loondienstverbanden of andere contractvormen (inhuur via een detacheerder).
Hoe voorkom je problemen?
Om de risico’s te minimaliseren, moet je de juiste stappen nemen:
- Bij directe inhuur: Zorg dat je alle checks uitvoert en dat werkzaamheden en het contract waterdicht zijn. Werkzaamheden moeten projectmatig zijn en afwijken van de werkzaamheden die jouw reguliere bezetting in het takenpakket heeft.
- Via een bemiddelaar: Werk met een partij die de laatste wet- en regelgeving kent en voldoet aan de hoogste standaarden, zoals de ABU-certificering. Zet de zzp-er daar op de loonlijst en huur vervolgens in via deze bemiddelaar.
Bij AutoJobs Professionals begeleiden we opdrachtgevers door dit complexe landschap. We zorgen dat je voorbereid bent op de veranderingen en helpen je met alle administratieve en juridische processen. Van contracten tot compliance: wij hebben het voor je geregeld.
Zekerheid in onzekere tijden
De regels veranderen snel, en de gevolgen van fouten kunnen groot zijn. Maar met de juiste begeleiding en een proactieve aanpak voorkom je verrassingen. Heb je vragen over de risico’s van het inhuren van zzp’ers of wil je weten hoe je jouw organisatie kunt voorbereiden op de Wet DBA en Wtta? Neem contact met ons op – we helpen je graag verder.