Receptioniste
werkgebied

Een receptioniste of receptionist in de autobranche ontvangt iemand aan de balie van het bedrijf. Dit kan een schadeherstelbedrijf zijn, maar ook een autodealer of een autogarage. De receptionist is de eerste persoon die bezoekers tegenkomen wanneer ze het bedrijf binnenkomen. Vaak valt de functie van receptionist samen met die van baliemedewerker of telefonist in de automotive.

Functieomschrijving

Als receptioniste bij een autodealer, schadeherstelbedrijf of autogarage ontvang je de bezoekers en neem je alle telefoon aan. Je bent het eerste aanspreekpunt en daarmee het visitekaartje van de garage of dealer. Je noteert gegevens van bezoekers en verwijst ze door naar collega’s op de werkvloer.

Andere werkzaamheden van een receptioniste in de automotive branche bestaan in de meeste gevallen uit de volgende taken:

  • Afspraken inplannen en klanten op de hoogte houden van voortgang
  • Klantdossiers aanmaken en het bijbehorende debiteurenbeheer
  • Afhandeling van binnenkomend een uitgaande post en mail
  • Contact met verzekeraars, verhuurbedrijven en leasemaatschappijen

Als receptioniste in de autobranche houd je je naast alle eerdergenoemde werkzaamheden ook bezig met het bijhouden en bestellen van voorraden, het schoonhouden van de eventuele showroom en balie en geef je klanten advies over bijvoorbeeld onderhoud en reparatie van hun voertuig.

Waar werkt een receptioniste in de Automotive?
Werken

Receptionisten in de autobranche werken vaak aan de balie van een autogarage van een specifiek automerk, een schadeherstelbedrijf of een dealer in nieuwe of tweedehands auto’s. Zo kun je als receptioniste in de automotive op diverse plekken aan het werk.

Als receptioniste bij een autobedrijf heb je naast bezoekers ook dagelijks contact met je collega’s. De functies die jouw collega’s hebben zijn onder andere:

  • autoverkopers
  • schadeherstellers
  • werkplaats chef
  • APK-keurmeesters
Hoe word je receptioniste in de autobranche?
Opleiding

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden om receptioniste in de autobranche te worden. Met een mbo-opleiding als telefoniste, receptioniste, frontofficemanager of secretarieel medewerker kun je als receptioniste in de autobranche aan de slag.

Bij AutoJobs Professionals bieden we opleidingen en cursussen aan binnen de AutoJobs Community aan. Daarmee kun je je blijven ontwikkelen en doorgroeien in je huidige functie of naar een andere functie binnen de automotive. Wil je meer weten over de opleidingsmogelijkheden via AutoJobs Professionals? Schrijf je in, we komen graag in contact.