Wat is een APK-keurmeester?
APK-keurmeester

Een APK-keurmeester is verantwoordelijk voor de APK-keuringen van een auto. De APK, Algemene Periodieke Keuring, is een keuring waarbij het voertuig volledig wordt onderzocht op onvolmaaktheden en technische mankementen. Na de keuring bepaalt de APK-keurmeester of het voertuig nog veilig gebruikt kan worden als vervoersmiddel. Naast keuren van voertuigen kan een APK-keurmeester ook taken uitvoeren als automonteur.

Functieomschrijving

Als APK-keurmeester voer je de Algemene Periodieke Keuring van een voertuig uit. Gemiddeld keurt een APK-keurmeester zo’n 8 voertuigen per dag. Dit doet hij/zij in dienst bij een autogarage of bedrijf.

Wanneer alle mankementen en onvolmaaktheden zijn gerepareerd, bepaalt de APK-keurmeester of het voertuig nog veilig genoeg is om als vervoersmiddel gebruikt te worden. Het voertuig wordt dan goedgekeurd. Wanneer de APK-keurmeester bepaalt dat het niet meer veilig is, wordt het voertuig afgekeurd. Andere werkzaamheden die bij de functie van APK-keurmeester horen zijn:

  • contact met klanten wanneer het voertuig wordt afgekeurd
  • klanten adviseren in reparatie of vervanging van onderdelen
  • reparatie en schoonmaak van het voertuig
  • administratie van de APK-keuring + de werkplaats chef informeren

Een APK-keurmeester voert naast alle bovengenoemde taken ook schoonmaakwerkzaamheden uit, om de werkplaats schoon en opgeruimd te houden én om de klanten een schoon voertuig terug te kunnen geven.

Wat verdient een APK Keurmeester?
Salaris

Het salaris van een APK Keurmeester is afhankelijk van je ervaring en aanvullende opleidingen. Wanneer je een beginnende APK Keurmeester bent met een afgeronde mbo opleiding als automonteur verdien je rond de €1.600 bruto per maand.

Ervaren APK Keurmeesters verdienen gemiddeld aanzienlijk meer.

Hoe word je APK Keurmeester?
Werken

Om APK Keurmeester te worden is het belangrijk dat je een achtergrond hebt als automonteur. Daarmee heb je een goede basis om de Apk-keuringen uit te kunnen voeren. Met een mbo-opleiding tot automonteur én een aanvullend examen om Apk-keurmeester te worden kun je al aan de slag.

Ook kun je je om laten scholen of bijleren tot Apk-keurmeester met een opleiding via AutoJobs Professionals. Binnen onze Community bieden we verschillende opleidingen aan, waarmee jij je kunt blijven ontwikkelen en door kunt groeien naar een andere functie binnen de Automotive.

Wil je meer weten over de opleidingsmogelijkheden binnen AutoJobs Professionals? Of wil je je inschrijven voor een baan? Schrijf je in. We komen graag in contact.