Wat is een automonteur?

Een automonteur, ook wel autotechnicus genoemd, onderhoudt en repareert auto’s. Automonteurs houden zich ook bezig met andere voertuigen, zoals motoren. We zien steeds meer slimme ontwikkelingen in de autobranche, zoals een toename in hybride en elektrische auto's. Deze veranderingen zorgen ook voor onderhoudsveranderingen voor de automonteurs. Kennis en ervaring met elektronica is voor een automonteur inmiddels niet meer weg te denken.

Functieomschrijving

Wil je automonteur worden of ben je op zoek naar vacatures als automonteur? Dan is het belangrijk om te weten wat een automonteur precies doet. De werkzaamheden van een automonteur bestaan in de meeste gevallen uit de volgende taken:

  • Opsporen van gebreken aan voertuigen
  • Nakijken, repareren of vervangen van kapotte onderdelen
  • Het uitvoeren van een kleine- of grotebeurt
  • Testen van het voertuig na reparatie
  • Eventueel het uitvoeren van een APK-keuring

Naast het onderhouden en repareren van auto’s doe je als automonteur nog veel meer. Je houdt bij hoe lang je met een voertuig bezig bent, welke onderdelen je hebt vervangen en/of gerepareerd en maakt het voertuig schoon, voordat je deze teruggeeft aan de klant.

Ook geef je als automonteur advies aan klanten om hun voertuig in optimale conditie te houden en beheer je de voorraad in de werkplaats. Het is belangrijk dat alle materialen en onderdelen op tijd besteld worden, zodat de voorraad nooit op is.

Waar werkt een automonteur?

Een automonteur werkt vaak voor een autogarage of dealer. Dit kan een merkdealer zijn of een dealer in tweedehands auto’s van universele automerken. Daarnaast zijn er schadeherstelbedrijven waar je als automonteur werkzaam kan zijn.

Collega’s die je als automonteur bij een bedrijf kunt vinden zijn bijvoorbeeld:

  • schadeherstellers
  • autoverkopers
  • sales managers
  • werkplaats chef
Hoe word je automonteur?
Schrijf je in

Om automonteur te worden kun je een opleiding doen richting autotechniek. Je kunt een praktijk opleiding volgen (BBL), waarbij je gaat werken en leren tegelijkertijd. Daarnaast kun je kiezen voor een opleiding waarbij je eerst inhoudelijke kennis opdoet op school en daarna stage gaat lopen om de praktijk te leren.

Bij AutoJobs bieden we opleidingen aan binnen onze community zodat je je kunt blijven ontwikkelen. Interesse? Schrijf je in bij AutoJobs.